Prije nekoliko dana portal Klix.ba objavio je članak apela za pomoć gospođi Šefiki Mujkić iz mjesta Memići kod Kalesije, koja živi sa svojom 15-godišnjom kćerkom Eminom, od socijalne pomoći koja mjesečno iznosi 70,00 KM.

Šefiki je potrebna pomoć za Eminino školovanje, ogrijev, ali i liječenje, jer je ovoj 15-godišnjakinji prošle godine otkrivena cista na mozgu.

Odmah nakon saznanja o ovom apelu, pokrenuli smo istraživanje o ovom slučaju kako bismo saznali kompletnu situaciju i u slučaju da se ustanovi istinska potreba za pomoć i validnost situacije, da priskočimo u pomoć onako kako to umijemo i onoliko koliko možemo.

Nakon što smo kontaktirali određene osobe iz Kalesije i potvrdili legitimnost slučaja, te obavili telefonski poziv sa gospođom Šefikom, na Wiissttaa YouTube kanalu pokrenut je live stream sa ciljem prikupljanja novčanih sredstava koja bi Šefiki i njenoj kćerki olakšala život barem jednu godinu dana. Telefonski razgovor sa gospođom Šefikom možete poslušati na live streamu, na vremenskoj oznaci 35:24.

HUMANITARNI LIVE STREAM ZA PORODICU MUJKIĆ

Glavni cilj bio je održati live stream na Wiissttaa YouTube kanalu, a odmah naredni dan održati još jedan live stream na Amir Hadžić kanalu, kako bi se prikupila cjelokupna svota novca od 3.000€.

Razlog zbog kojeg je postavljen iznos od 3.000€ jeste taj što je 3.000€ približna prosjećna godišnja zarada u Bosni i Hercegovini, jednog prosječnog radnika. To je ona stvarna godišnja zarada, a ne ona koju mediji poput Klixa i sličnih lažno predstavljaju već neko vrijeme.

Htjeli smo prikupiti barem 3.000€ za gospođu Šefiku, međutim naša gaming zajednica pokazala je još jedanput, po ko zna koji put, zašto je zasigurno najkvalitetnija i najzrelija zajednica na Balkanu.

Nakon malo više od 7 sati streama prikupljeno je tačno 3.042€ što je premašilo očekivanja, te je time akcija prikupljanja novca završena u prvom održanom live streamu i nije bilo potrebe za drugim streamom, na šta smo jako ponosni.

Obzirom da je prikupljanje novca teklo putem PayPal servisa, opšte je poznato da PayPal za svaku transakciju naplaćuje određeni iznos za korištenje njihovih usluga.

Nakon ukupnog skupljenog iznosa od 3.042€, nakon što je PayPal naplatio svoj iznos odnosno takozvani “transaction fee”, konačno stanje na računu iznosilo je 2.706,17€, a isti novac povučen je na bankovni račun kroz tri transakcije u iznosima od 906,17€, 800€ i 1.000€. kao što možete vidjeti na screenshotu ispod.

Povlačenje novca sa PayPal-a

PayPal također naplaćuje svako povlačenje novca, odnosno svaku transakciju po 4,00€ kao što možete vidjeti na screenshotu iznad, u odjeljku “Fee”, te je za povlačenje novca ukupno oduzeto dodatnih 12,00€.

Konačni iznos na računu nakon završenog povlačenja bio je 2.694,17€ što je u konvertibilnim markama tog dana, po datom kursu eura iznosilo 5.269,34 KM. Time zaključujemo da je PayPal za korištenje svog servisa u ovu svrhu naplatio ukupno 347,83€.

Banka također naplaćuje određeni iznos za konverziju iz stranih valuta u domaću valutu, u ovom slučaju konvertibilne marke, ali ovdje je to bilo simboličnih 68,42 KM, te smo na kraju sa banke podigli konačni iznos od 5.200,92 KM kao što je vidljivo na potvrdi iz banke ispod.

Jučer, u ponedjeljak – 25. Februara, podignut je iznos od 5.200,92 KM te nakon što smo dodali još 300,00 KM, odmah smo se uputili gospođi Šefiki u posjetu kako bismo joj predali novac u konačnom iznosu od 5.500,92 KM.

View this post on Instagram

Novac predat Šefiki Mujkić. Hvala vam!

A post shared by Amir Hadžić (@hadzyc) on

Šefiku Mujkić zatekli smo u jako lošoj situaciji. Pokazala nam je određene dokumente sa neuropsihijatrije koji utvrđuju da Šefika nije sposobna za rad, te stoga ne može tražiti posao, i u potpunosti je prepuštena državi te je socijalni slučaj.

Nažalost, svi znamo kakva je naša država i njena vlast, te koliko niko iz vladajućih institucija uopšte ne mari za građane naše države. Gospođi Šefiki smanjena su novčana primanja na minimum od 70,00 KM mjesečno, iznos od kojeg nije moguće imati ni minimalnu životnu egzistenciju.

Stoga se još jedanput od srca zahvaljujem svakom donatoru koji je učestvovao u ovoj akciji. Znajte da je vaš novac otišao zasigurno u prave ruke, osobi kojoj je pomoć definitivno potrebna.

U nastavku možete vidjeti u kakvom stanju smo zatekli Šefiku Mujkić, kao i fotografije dokumentacije, lijekova koje koristi, te sliku njene 15-godišnje kćerke koja je u trenutku naše posjete bila u školi.

Šefika Mujkić je nažalost u mnogo većim problemima nego što smo mislili, obzirom na to da smo saznali da nije sposobna za rad, nema vlastito prebivalište, a ni ono koje trenutno ima nije dostojno normalnom životu čovjeka, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da Šefika ima i 15-godišnju kćerku koju mora školovati i istovremeno liječiti, jer nažalost njena kćerka Emina ima i otkrivenu cistu na mozgu koju smo spomenuli na početku ovog članka.

Molim vas još jedanput da ukoliko ste u mogućnosti da pomognete u ovom slučaju, da odvojite od onoga što imate i pomognete ovoj porodici, jer nije nimalo jednostavno biti u ovoj poziciji, niti je jednostavno tražiti pomoć od drugih ljudi, gledati svoje dijete, razmišljati o njenoj budućnosti uzimajući u obzir sve okolnosti sa kojima ste upoznati. Ako ste u mogućnosti – donesite odluku i pomozite, pomozite bez razloga, pomozite jer tako treba i jer je pomaganje dobro, a dobro je uvijek bolje od lošeg.

Porodicu Mujkić možete posjetiti u Memićima kod Kalesije, ili ih kontaktirati na broj telefona 061 086 097.

Ukoliko finansijski želite pomoći porodicu Mujkić, možete to učiniti bankovnog računa 1321 402 011 478 221 u NLB banci – filijala Kalesija.

IBAN BA3913 214 103 4955 9809. Broj partije deviznog računa: 103 495 598 na ime Šefika Mujkić.

YouTube Kanali

Invalid user id